Vallentuna möter världen med teater
Foto:

Vallentuna möter världen med teater

I skolorna i Vallentuna utanför Stockholm är läsårets tema 2016/17 Möt Världen/Fair play. En teatersatsning ska fungera som ett paraply, där andra kulturprojekt samlas under. Nyanlända elever kommer att delta i processen under hela läsåret. 

Möt världen syftar till att fördjupa och stärka demokratiuppdraget i skolan och öppna skolan för nyanlända elever och olika kulturer, berättar Vesna Stanisic, kulturproducent och samordnare av skapande skola-insatser i Vallentuna kommun. Fair play handlar om att vara schysst mot varandra och att visa respekt för varandras nationaliteter och kulturer.

– Vi har utgått från att teaterformen i sig inkluderar alla andra konstformer och har gjort ett skräddarsytt projekt där en teaterföreställning som görs av nyanlända elever även inkluderar alla andra elever i kommunen, säger Vesna Stanisic.

Foto: Vallentuna kommunTeaterarbetet drivs av Boulevardteaterns pedagoger i Stockholm i samarbete med Optimus lärare och elever. Optimus är kommunens mottagningsskola för nyanlända elever.

Andra kulturprojekt som görs på andra skolor kommer att fungera som delar och scener i den stora teaterföreställningen. Till exempel kommer ett konstprojekt att virka en skulptur som ska användas som dekor i föreställningen (se bilden).

Ett annat projekt är My Light Future. Ljuskonstnären Aleksandra Stratimirovic skapar tillsammans med Boulevardteatern och Optimus ljusboxar av texter som nyanlända elever skrivit. 50 boxar ställs ut i Vallentuna centrum och på Vallentuna Kulturhus och utgör slutligen en del av föreställningens scenografi.

Kontakt

Vesna Stanisic, kulturproducent och samordnare i Vallentuna kommun

E-post: vesna.stanisic@vallentuna.se

Tfn: 08-58 78 53 612016-09-13 | Teater cirkus drama Alla år