Eleverna arbetar mest med klubba och stämjärn.
Foto:

Träkonst och återvinning i Skapande skola-projekt

På Hjortsjöskolan i Vaggeryd skapar eleverna konst och återvinner en 172 år gammal ek. Tillsammans med träskulptören Ulf Celén och museipedagogen Elin Ljungkvist lär de sig historia, konst och återvinning.

Eleverna arbetar intensivt med att skulptera träet.Tanken med projektet är att eleverna ska lära sig om träarbete, återvinning och historia. Partner i projektet är även ReMiba, ett återvinningscenter i Vaggeryd. Ekens historia vävs in i skolarbetet och museipedagogen Elin Ljungkvist från Miliseum i Skillingaryd berättar hur samhället såg ut när eken var ung. Miliseum är ett nationellt nätverk som bland annat finns i Vaggeryd och kan berätta den lokala historien.

Under våren 2015 transporterades en stor del av stammen till Hjortsjöskolan. Tillsammans med eleverna och Ulf Celén skapas konst som samtidigt fungerar som sittmöbel och klätteraktivitet.

Det är främst elever i årskurs fem som deltar. Men vid några tillfällen kommer även årskurs 4 och årskurs 8 att få vara delaktiga.

Eleverna tar av barkar eken med hjälp av skölpar.– Vi tror att det finns vinster med att många på skolan känner att det är "deras" konstverk och är med och månar om det, så det blir välbevarat, säger Kerstin Nordenstam, ansvarig på ReMida.

Alla elever i årskurs fem har gjort egna skisser och Ulf Celén har använt sig av elevernas idéer. Elin Ljungkvist har kopplat projektet till historieämnet, vad som har hänt i Världen, Sverige och i Vaggeryd under ekens livstid. Även Ulf Celén kopplar arbetet med eken till historia och berättar för eleverna hur man arbetade med trä förr, att man tog tillvara på naturliga träklykor för att använda till krokar, eftersom träet är så starkt just där.

Projektet pågår till juni 2015 och är en Skapande skola-satsning.

Kontakt:
Kerstin Nordenstam, ReMida
E-post: kerstin.nordenstam@edu.vaggeryd.se
Telefon: 0370-67 82 602015-05-27 | Slöjd hantverk design 10-12 år 13-15 år