pojkar klipper ut pappfigurer
Foto:

Listig räv blev bilderbok och film i elevernas händer

Varför har räven rykte om sig att vara listig? Frågor som den ledde vidare till fabler, dikter, animerad film och en bilderbok på engelska när årskurs 6 på Skattkärrsskolan i Karlstad jobbade med ett projekt utifrån Roald Dahls bok Den fantastiska räven.

– Både elever och lärare blev väldigt nöjda och tyckte att ett projekt med så mycket skapande var jättekul, säger Gunilla Hedmark, lärare på Skattkärrsskolan.

Klassen förberedde sig noggrant: Tittade på filmer om rävar i naturen, läste och lyssnade på fabler och diskuterade vilka egenskaper djuren tillskrevs där, som till exempel rävens list och hur sådana rykten kan uppstå. Utifrån det skrev eleverna fabler med egen sensmoral och målade bilder till.
– Många valde också att bearbeta sina fabler i programmet Photo Story där de läste in berättelsen, bildsatte den och valde musik till, berättar Gunilla Hedmark.

Eleverna läste även Den fantastiska räven av Roald Dahl, diskuterade karaktärerna och valde varsitt djur som de skrev en femradsdikt om. Klassen läste även den engelska versionen av boken, The fantastic Mr Fox. Eleverna fick själva bestämma hur de ville ta sig an den engelska texten och valde att göra en bilderbok för yngre barn. De jobbade parvis och delade upp boken mellan sig. Varje par återberättade sitt stycke för klassen och målade en bild om stycket med pratbubblor på engelska.

Kronan på verket blev en animerad film, ett samarbete med Film i Värmland.
– Under en veckas tid var det full aktivitet i klassrummen! Det skrevs manus, klipptes till figurer och gjordes kulisser, berättar Gunilla Hedmark.

För att få ytterligare ett perspektiv på Roald Dahls berättelse såg klassen filmen Fantastic Mr Fox och jämförde den med sin egen film.
– Vi kunde konstatera att vi hade väldigt olika upplägg och tolkningar av historien, säger Gunilla Hedmark.

Kontakt: Gunilla Hedmark2013-11-13 | Film medier Konst bild form Läsfrämjande berättande skrivande 10-12 år