Flicka i karatedräkt balanserar böcker på båda händerna. Foto: Läsligan.
Foto:

Läsning och idrott går hand i hand
i Skellefteå

I Skellefteå får unga idrottare boktips när biblioteket besöker dem. Böckerna kan de till exempel läsa i bussen på väg till bortamatcherna.

De sjunkande resultaten i Pisa-undersökningen engagerar allt fler. I Skellefteå arbetar idrotten nu ihop med biblioteken. Det nystartade projektet Läsligan strävar mot fler unga låntagare på biblioteken samt en positiv attityd till läsning bland unga idrottare.

Bland annat uppmuntras till läsning i bussen eller bilen till Skellefteå-lagens bortamatcher. Trunkar med boktitlar finns med på resorna. Lagen ska kunna välja också bland formaten. Vill du läsa med ögonen eller öronen – en e-bok kanske?
– Samtliga föreningar och lag vi har varit i kontakt med har varit väldigt positiva till att delta i projektet. Ytterligare andra har hört av sig och önskat få vara med i framtiden, säger Mikke Ejrevi, biblioteksenhetschef och initiativtagare till Läsligan.

Finns det en motsättning mellan läsning och idrott?
– Vi vill bredda bilden av vem som kan vara en läsare. Många av landets stora idrottsprofiler är faktiskt flitiga läsare, men det är inte alltid det syns. Vi är övertygade om att såväl en hockeyspelare som en längdhoppare kan utvecklas – både som person och inom sin idrott – tack vare läsning.

Mikke Ejrevi berättar att de även är i färd med att börja tävla i läsning, som ett sätt att använda sig av idrottarnas tävlingslust. Framgångsrika exempel finns på amerikanska bibliotek.
– Den första tävlingen går ut på att samla läsminuter. Det spelar ingen roll vad du läser eller hur fort du läser, viktigast att du tar dig tid att läsa. Den andra lästävlingen fokuserar på läsförståelse. Här vill vi engagera fler unga utöver de som medverkar aktivt i projektet.

Projektet utvärderas vid årets slut, då de unga idrottarnas läsvanor matchas mot hur läsvanorna såg ut vid projektstarten. Ambitionen är att projektet ska fortsätta även under 2015, för att sedan skapa långsiktiga former för ett samarbete mellan biblioteken, skolan och idrottsföreningarna i Skellefteå.

Kontakt:
Mikke Ejrevi, projektledare och biblioteksenhetschef, Stads- och Campusbiblioteket, Skellefteå
E-post: mikke.ejrevi@skelleftea.se
Telefon: 0910-58 53 41, 0703-30 47 112014-09-23 | Läsfrämjande berättande skrivande Annat Alla år