Affisch för föreställningen Stora Sören och Lilla Limpan (illustration, beskuren)
Foto:

Lågstadieelever diskuterar mansrollen genom sagoteater

Vad händer om man bryter mot den traditionella mansrollen? Stora Sören och Lilla Limpan är en sagoteaterföreställning för barn 6–9 år, som med föreställning och efterföljande workshop vill få barn att fundera över om störst alltid är starkast.

Det konstnärliga teamet Banditsagor spelar och turnerar i Skåne. Stora Sören och Lilla Limpan är två killar som bor i samma stad. Stora Sören har alltid varit störst, tuffast och populärast medan Lilla Limpan har fått verka i skuggan av sin vän. Men en dag bestämmer sig Limpan för att ändra på saken.
– Med sagans form vill vi pröva de normer och roller som samhället påtvingar människan, ung som gammal, säger producenten Hanna Nilsson. Vi vill gestalta det möjliga och omöjliga i att vara en ”man” i sina egna och andras ögon.

Sagan diskuterar tävlingsproblematik, kompromisslöshet och egoism. Efter föreställningen följer en workshop där publiken välkomnas in i staden där Stora Sören och Lilla Limpan bor. Stadens borgmästare anser att man måste vara stor och stark för att fatta viktiga beslut. Publikens uppgift blir att övertyga borgmästaren om att det krävs andra kvaliteter än muskelmassa och attityd för att styra en stad.

Genom olika dramaövningar kopplade till föreställningen får barnen i små grupper förbereda sin egen unika borgmästare. Med sin nyvunna kunskap får de möta borgmästaren och pröva sin argumentation och gestaltning.
– Det som är så skoj med sagoteater är att när något blir en lek gäller andra regler för vad en får och inte får göra, säger Hanna Nilsson. När barnen dessutom precis sett en föreställning där skådespelarna inte är upphöjda av ett teatermaskineri, utan agerat på samma villkor som barnen, sänks ribban för att våga prova själv. Det finns en lust och en befrielse i att utan prestationskrav – utan fel och rätt – få pröva nya sätt att röra sin kropp.

Banditsagor är ett konstnärligt team som arbetar tillsammans på och utanför scenen. Sagoteater är en föreställningsform som blandar element från teater och klassiskt sagoberättande.

Kontakt:
Hanna Nilsson, producent Banditsagor
Telefon: 0706-48 33 63
E-post: hanna@banditsagor.se
Webbplats: www.banditsagor.se2014-02-21 | Teater cirkus drama 6-9 år