Martin Luther King håller sitt mest berömda tal i Washington D.C. den 28 augusti 1963.
Foto:

Gospel, historia och nya drömmar i föreställning om kampen mot orättvisa

Med föreställningen ”Keep the dream alive” bjuder niondeklassare på en musikalisk historieresa från slavfältens work songs, via 1960-talets protestsånger, till de egna favoritlåtarna i dag. Tillsammans med professionella musiker från Svenska Gospelverkstaden hittar eleverna sina röster och en estetisk form för att uttrycka sina drömmar.

I ett Skapande skola-projekt som pågått de senaste två läsåren erbjuder Svenska Gospelverkstaden elever i klass nio att sätta upp föreställningen ”Keep the dream alive”.
– Att sjunga i kör kan vara en resa i mod och ge en upplevelsen av att ’min röst duger’. Den som känner att den duger kan arbeta för sina drömmar med mod och engagemang, säger Mia Nygren, projektledare på Svenska Gospelverkstaden.

Kampen mot orättvisa och diskriminering är fortfarande lika aktuell. Därför fungerar slaveriets verklighet, Martin Luther Kings kamp och medborgarrättsrörelsens framväxt i USA på 1960-talet som historisk ram för att skapa sammanhang och belysa utmaningarna i vårt samhälle, menar Mia Nygren.
– Eleverna får också formulera sina egna drömmar som vävs in i föreställningens sista akt.

Föreställningen görs i olika versioner på skolor i Stockholmstrakten. Allt från en heldag där en enkel version spelas för yngre elever på skolan till längre projekt som avslutas med en kvällsföreställning för familj och vänner.

Se film där Stockholm Gospel möter elever på Häggviksskolan i Sollentuna

Kontakt:
Mia Nygren, projektledare
Telefon: 0736-42 82 09
E-post: mia.nygren@stockholmgospel.se
Webbplats: http://www.gospelverkstaden.se/se/våra-bestyr/keep-the-dream-alive-165225442014-01-23 | Läsfrämjande berättande skrivande Musik 13-15 år 16-19 år