Stillbild på en av intervjupersonerna, ur film gjord av elever på Risbroskolan i Fagersta.
Foto:

Elever gjorde film om invandrade svenskars berättelser

Högstadieelever i Fagersta bad invandrade svenskar berätta om hur och varför de flydde eller sökte sig till Sverige, och hur de blev mottagna. Med filmkamera dokumenterade eleverna berättelserna inom ramen för ett Skapande skola-projekt.

Eleverna på Risbroskolan i Fagersta jobbade under drygt en termin med att intervjua, ta miljöbilder och redigera. Sex timmar film klipptes i slutänden ner till 20 minuter. Filmen gjordes i samarbete med dokumentärfilmaren Jonas Embring, som tyckte att det blev en bra film – inte för att vara gjord av ungdomar, utan som en bra film i sin egen rätt, berättar läraren Bjarne Engström.
– Jonas var så stolt över det eleverna åstadkommit att han kom upp en dag helt gratis, bara för att han ville att det skulle bli så bra som möjligt.

Bjarne Engström berättar även om positiva reaktionerna från kollegor, både på den egna skolan och på andra skolor, liksom bland politiker i Fagersta kommun. I samband med filmprojektet dokumenterade eleverna också ett seminarium om invandring som kommunen arrangerade. Projektet genomfördes under läsåret 2012/2013 av elever som går en så kallad Artmedia-profil på Risbroskolan

Vad är det viktigaste att tänka på för den som vill göra ett liknande projekt?
– Att ha ordentlig redigeringsutrustning. Vår utrustning hängde sig en gång i halvtimmen. Tokfrustrerande, säger Bjarne Engström och tillägger att lika viktigt som rätt utrustning är att ha tillräckligt med tid för projektet:
– Det tar tid, mycket mer tid än man tror. Tänk ett år för 20 minuter film.

Se elevernas film

Kontakt:
Bjarne Engström, Risbroskolan Artmedia
E-post: bjarne.engstrom@edu.fagersta.se

Foto: Stillbild ur elevernas film.2014-05-23 | Film medier 13-15 år