pojke experimenterar med en ljusprojektion
Foto:

De visar världen med bilder ur barnets perspektiv

Vad händer när en femåring får en kamera i händerna? Hur ser världen omkring ut då? De frågorna försökte förskolan Kakburken och Östergötlands museum svara på i ett fotoprojekt för barn i förskolan.

barn och vuxna fotograferar på museum

Projektet Perspektiv, barn berättar är en utställning med foto­grafier tagna av barn från förskolan Kakburken i stadsdelen Ryd i Linköping. Utställningen visar vad som händer när man låter barn mellan 1-5 år styra på egen hand och använda kameran som uttrycksmedel.
– Det som var mest lärorikt var dels att vi på museet arbetade med utställningen med barnens foton på samma sätt som om det var en utställning med professionella fotografer eller konstnärer, dels att ta del av barnens arbete, säger konstkonsulenten Lena Wiklund på Östergötlands museum.

Barnen besökte museet regelbundet och arbetade med de utställningar som visades, bland annat en utställning med Mattias Klums foton. De fick sedan en personlig kontakt med fotografen, som blev väldigt intresserad av förskolebarnens arbete.

Utställningen visades på Östergötlands museum under september och oktober 2013, och bestod av barnens fotografier samt en film om hur Kakburken tänker och arbetar. Tanken är att fler ska ta del av projektet och sättet man jobbat på. Därför erbjuder man även utställningen Perspektiv, barn berättar som en vand­ringsutställning.

På förskolan Kakburken arbetar man utifrån pedagogiken i Reggio Emilia, en pedagogisk filosofi där barn och vuxna tillsammans skapar kunskap och upptäcker världen. En bärande tanke är att ett barn har hundra språk.

två flickor ser på närbild av dockaKakburken har provat på många olika uttrycks­medel, men sedan två år tillbaka jobbar man mycket med foton och film. Centrala frågor är: Vem ges möjlighet att dokumentera och ur vems synvinkel visas vår omvärld?
– Samarbetet och projektet med förskolan Kakburken har gett mig en ökad insikt om hur små barn är helt kapabla att arbeta med komplexa tekniker och teman. Som när en tvåårig pojke på filmen iscensätter ett stilleben: han placerar ett par föremål på golvet, sedan går han och hämtar kameran och fotograferar scenen från två vinklar, för att sedan titta på bilderna, säger Lena Wiklund och konstaterar:
– Jag blev både häpen och väldigt imponerad av den kunskap, reflektion och handlingskraft som en tvååring fått genom pedagogernas och barnens arbete på förskolan.

Projektet har genomförts med bidrag från Svenska Film­institutet och i samarbete med Akademi Valand, Göteborgs universitet. Tillsammans med Östergötlands museum har förskolan arbetat fram utställningar, seminarier och pedagogiska program.

Kontakt: Lena Wiklund, konstkonsulent Östergötlands museum
Telefon: 013-23 03 40, 0701-08 47 15
E-post: lena.wiklund@ostergotlandsmuseum.se2013-11-25 | Film medier Konst bild form 0-5 år